Boekverslag Joe Speedboot : 

Van : Bob Dijkmans & Zana Möhlmann  

Klas: 4H1

Titel: Joe Speedboot

Auteur: Tommy Wieringa

Uitgever: De Bezige Bij , Amsterdam , 2005.

Samenvatting:

Penseel:

Fransje Hermans word weer wakker na 220 dagen in coma te hebben gelegen. Hij raakte in coma doordat hij is overreden door een grasmaaier. Al zijn lichaamsdelen zijn verlamd behalve zijn rechterarm , ook kan hij niet praten. Hij is erg geïnteresseerd in het boek van musashi en leest er bijna elke dag in. Op een dag komt Joe Speedboot in Lomark ( zijn woonplaats) wonen. Joe Speedboot is niet zijn echte naam. Fransje raakt via school bevriend met Christof en Engel , later ook met Joe.

Zwaard:

Op een dag komt er plots een nieuw meisje in Lomark wonen , haar naam is Picolien Jane (PJ) en alle jongens uit Lomark zijn verliefd op haar. Nadat fransje en al zijn vrienden zijn geslaagd voor hun examens gaan ze allemaal hun eigen richting op , behalve Joe die na een maand weer terug keert. Fransje werkt bij zijn vaders bedrijf als brikettenperser. Maar later stopt hij daar mee omdat Joe met het idee komt om van Fransje een professioneel armworstelaar te maken. Fransje , Joe en PJ reizen heel wat af naar armworsteltoernooien in andere landen , er valt veel geld mee te verdienen. Als ze thuis komen horen ze dat Engel is overleden doordat er een hond op zijn hoofd is gevallen.

En toen:

Uiteindelijk word PJ verliefd op Joe en ze word zijn vriendin. Alleen zodra Joe weg is gaat ze vreemd met Fransje en later trouwt ze met Christof.

Leeservaringsverslag:

Joe Speedboot van Tommy Wieringa: dit boek beschrijf ik met de vier beoordelingswoorden: verrassend ,omdat het boek vol onverwachte wendingen zit. Ongeloofwaardig , er komen veel onrealistische dingen in voor , bijvoorbeeld dat Engel overlijd doordat er een hond op zijn hoofd valt. Gewelddadig , Fransje en zijn broer komen in een gevecht terecht , ook worden er af en toe onfatsoenlijke woorden gebruikt. Tot slot gevoelig ,omdat Fransje in dit boek veel loopt te piekeren en nadenkt.

Het onderwerp van dit boek is het leven met een handicap en het volwassen worden. Een aantal belangrijke gebeurtenissen uit het boek zijn: de eerste vlucht met het zelfgebouwde vliegtuig , Mahfouz (de vriend van de moeder van Joe) die met zijn boot verdwijnt en nooit meer terug komt, de dood van Engel , Fransje komt er achter dat zijn vader tegen hem heeft gelogen over de briketten.

De belangrijkste personages uit dit boek zijn :

Fransje Hermans : Is een jongen die net uit coma is geraakt en hierdoor alleen nog maar zijn rechter arm kan bewegen , ook kan hij niet praten. Als hij 15 is gaat hij in het tuinhuisje achter zijn huis wonen en schrijft daar dagboeken vol.

Joe speedboot: Van deze personage weet je het hele verhaal nog steeds niet zijn echte naam tot het einde , daar word duidelijk dat Joe zijn echte naam Achiel Stephaan Ratzinger is. Hij is geïnteresseerd in techniek en probeerd veel dingen uit die niet altijd zonder gevaar zijn…

Picolien Jane: Picolien verhuisd vanuit Zuid-Afrika naar Lomark en is al gelijk erg geliefd onder de jongens. Maar schijn bedriegt , achteraf blijkt ze toch een ander persoon te zijn.

In dit boek komt zowel actiespanning als psychologische spanning voor. Dit verhaal bevat korte spanningsbogen ( lokale spanning). Ook bevat het verhaal veel onverwachte wendingen. Het verhaal word verteld in de ik-perspectief uit de ogen van Fransje Hermans.

Het boek is opgebouwd uit drie delen: Penseel ( 32 hoofdstukken) , Zwaard (10 hoofdstukken) en En toen ( 1 hoofdstuk). Deze hoofdstukken zijn allemaal zonder titel en hebben ook geen nummer. Dit verhaal word vooral in de chronologische tijdsvolgorde verteld en bevat maar 2 kleine flashbacks. De ruimte waar het verhaal zich vooral afspeelt is Lomark een zelfverzonnen naam van een dorpje.

Het thema van het boek is vooral het leven als puber met een handicap en de groei naar volwassenheid. Je ziet dat Fransje veel moeite heeft met zijn handicap en graag zoals de rest zou willen zijn. Ook beseft hij op een bepaald moment dat hij ouder word en dat en keuzes gemaakt moeten worden en leert hij toch nog zoveel mogelijk van zijn leven te genieten ondanks zijn handicap.

Dit boek rekenen wij tot literatuur omdat je ziet dat het verhaal goed is opgebouwd , de personages goed uitgewerkt zijn en de schrijver je aan het denken wilt zetten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb